pondělí 8. května 2017

Brouk v posteli

Josserandova (L. josserandii). Některé druhy jsou dokonce smrtelně jedovaté – belda ostrošupinatá a bedla chrapáčová. Pozor dávejte také na bedle zahradní nebo bedle červenající.


Zdálo by se, že tyto drobné druhy bedel houbaře ke sběru nelákají, ale např. Povrch krémový, plstnatý, pokrytý. Bedla zardělá je nejedlá houba z čeledi pečárkovitých.


Desatero pěstování okurek dle Ing. Musíme jim pomoci - ovíjením kolem provázků nebo naváděním do ok sítí. Pro polní pěstování okurek. Není každá bedla jedlá.


Možná jste o tom už slyšeli, totiž o možné jedovatosti oblíbených bedel. Tato bedla , spíše bedlička, patří mezi drobnější druhy bedel. Uprostřed klobouku má nízký hrbol.


Vlastní klobouček má pokrytý žlutohnědými . A právě tato houba má na svědomí spoustu nepříjemností. Bedly rostou ve větších společenstvích. Jenže když jdete na houby, chce to přemýšlet. Dokonce i některé druhy bedel vás mohou ohrozit na životě.


Existují i další druhy bedel, které mohou být i smrtelně nebezpečné, zejména bedla ostrošupinná a bedla chřapáčová. Také mladé muchomůrky mohou svým . Nebezpečné, dokonce smrtelně nebezpečné mohou být i další druhy bedel jako je bedla chrapáčová nebo bedla ostrošupinná. Stejně jako nejedlá bedla . Fungi - houby třída Agaricomycetes - stopkovýtrusé řád Agaricales - pečárkotvaré čeleď Agaricaceae . Bedla je houbou s poměrně snadnou identifikací. V lese či na louce můžete narazit na dva jedlé druhy bedel.


Lepiota helveola Bres. Jde o bedlu vysokou, která je opravdu vysokou a . Bedla chřapáčová (L helveola) má silně červenající dužninu a kožovitý prsten. Je rozšířena spíše v jižních oblastech. Byla však již nalezena i ve střední Evropě. Je tu hysterie kolem bedly červenající!


Hřiby pomalu mizí, ale hojně se v lesích nyní nachází bedla červenající . Doteď jsem neměla ani ponětí kolik je druhů bedel a že jsou. Kromě běžné bedly vysoké existují ještě bedla chřapáčová ,.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky