čtvrtek 21. března 2019

Roztočík jahodníkový

Info Fotogalerie Přípravky na OR Metodika monitoringu. Roztočík jahodníkový. Německý název: Erdbeermilbe.


Popis: Tento drobný roztoč saje na nejmladších srdéčkový listech, které se nevyvíjejí, jsou menší a zkadeřené. Napadené rostliny během .

Ačkoliv roztočík jahodníkový je tak malý brouček, že jej okem nespatříte, patří mezi přední škůdce jahod. Nejdůležitější je prevence. Prakticky se vyskytuje po celém světě. Děkujeme za pochopení.


Z dostupných informácií na nete vyplýva, že roztočík jahodníkový je mrcha odolná a hneď tak niečo na . I ta u nás končí prodej, zatím Sulku, mají ve všech obchodech, kde jsem byla. ROZTOČÍK JAHODNÍKOVÝ.

Phytonemus pallidus). Srdéčkové listy se nevyvíjejí, jsou menší a zkadeřené. Při silnějším napadení listy hnědnou a usychají.


Vlivem poškození od roztočíka jahodníkového dochází ke krnění srdéčkových listů, které se nerozvíjí a také ke snížení výnosů. Zdravý jahodníkový porost je schopen dát zhruba až kilogramy jahod na jeden metr čtvereční. Pokud je porost napadený, tak vydá maximálně . Alespoň jednou za život se s nimi setká každý pěstitel a pokud . Plody se buď nevytvářejí. Pouhým okem neviditelný nositel docela roztomilého jména dokáže napáchat velké škody. Bohužel vzhledem k velikosti roztočíka a jeho skrytému způsobu života si nákazy obvykle všimneme příliš pozdě.


Léčba rostlin je pak zdlouhavá, časově i . Kvůli tomu jsou pak plody jahod deformované a nedozrávají. Nové způsoby ochrany jahod proti roztočíku jahodníkovému. Nepříjemným škůdcem je roztočík jahodníkový , pavouček sající uvnitř srdéčka – zakrslé rostliny plodí velmi špatně.


K největším nepřátelům jahod patří roztočík jahodníkový. K predátorům, kteří úspěšně zatočí s invazí roztočíka jahodníkového , patří tři druhy .

Aphelenchoides fragariae Ritz. Dvoukřídlý hmyz, škůdce petržele, celeru, pastiňáku, anýzu a příbuzných rostlin. Tarsonemus fragariae Zimmerm.


Při velkém výskutu může způsobovat . Larvy i dospělci poškozují sáním listy i květenství. Před výsadbou prohlédněte dobře sazenice, aby nebyly napadené roztočíkem jahodníkovým (špatně rozvinuté, či pokroucené listy), nebo .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky