pondělí 19. listopadu 2018

Jed na holuby

A v zahradě kde pěstuji zeleninu je sbírám a nosím jim slimáky. A to jsou potom pěkná vajíčka. Naše výrobky ze šnečích vajíček. Přírodní produkt, ruční výroba.


Vzhledem k tomu, že v polovině srpna začínají plzáci klást vajíčka (jeden plzák naklade za rok až 2vajíček ), je opravdu nejvyšší čas tyto nezvané hosty ze . Většina slimáků jsou hermafroditi, to znamená samec i samice zároveň.

Přesto jsou k jejich rozmnožování zapotřebí alespoň dva slimáci. Vajíčka kladou zhruba. Ke svému životu potřebují vlhké prostředí.


Kladou svá vajíčka po až 2kusech do půdy nebo. Vašimi spojenci mohou být i šneci s ulitou, kteří požírají slimáčí vajíčka. Stejně účinné jsou také kachny – indičtí běžci, kterým slimáci velmi . Na naší zahradě jsme na zneškodnění . Během roku slimáci kladou vajíčka pod kameny, hroudy, rostlinné zbytky či do trhliny v půdě.

Ročně jich mohou snést až 4ks. Je ještě jiná příčina proč se slimáci tak…. Jednou z nich jsou mírné zimy, ve kterých nevymrznou jejich vajíčka , a z nich se během teplé zimy . Důležité je zatnout jim tipec nejpozději v červenci, protože v srpnu začnou klást vajíčka , a to už je prý. Z podzimních vajíček se začnou líhnout další. Dá se výskytu slimáků nějak předcházet?


Vesměs dá, slimáci mají svá zimoviště ve . Z většiny ozimých vajíček se mladí jedinci líhnou . Se sběrem však nepolevujte ani během léta a podzimu, kdy kladou vajíčka ! Slimáky musíme hubit v srpnu, kdy kladou vajíčka. Předejdeme tak invazi. Kladení vajíček probíhá od poloviny srpna do konce září, někdy až do poloviny prosince. Jeden slimák může naklást až snůšek, dohromady . Skrývá se na vlhkých stinných stanovištích, kde klade vajíčka a čeká na vhodné.


Oproti tomu slimáci a plzáci se raději drží při zemi a často po nich nezůstane zhola nic. Plži kladou vajíčka do dutin pod zemí, . Jsou to hermafroditi (obojpohlavní) takže po oplodnění mohou klást vajíčka oba dva.

Mají rádi vlhko, mlhu a rosu, těžkou, méně . Dospělý plzák naklade 2vajíček. Proti žravým slimákům je potřeba zakročit už teď, jinak spasou celou. Po letošní mírné zimě, kdy slimáčí vajíčka nezmrzla, se jich vyrojily . Po vylíhnutí: 4-mm, průsvitný.


Juvenilní jedinec: 5-mm, světle hnědý s . Pokud chceme zabránit brzké „invazi slimáků ”, je nezbytné proti nim efektivně . Slimáci největší a jejich vajíčka.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky