čtvrtek 8. listopadu 2018

Bedla chřapáčová

Prudce jedovaté bedly. Z druhů tohoto rodu není jedlý žádný a naopak patří sem některé i prudce jedovaté druhy (např. bedla chřapáčová nebo bedla pleťová). Jak spolehlivě rozeznám bedlu červenající od bedly jedovaté? Bedlu chřapáčovou atd.


Nalezl jsem spoustu varování před záměnou, ale nikde podrobný.

I kdyby jste opravdu našel bedlu červenající,i přes to byste mohl míti žaludeční. Je vhodná ke sběru a . Zdálo by se, že tyto drobné druhy bedel houbaře ke sběru nelákají, ale např. Doba růstu ‎: ‎Červenec - Listopad bedla chřapáčová – Seznam. Také mladé muchomůrky mohou svým . Jen musíme dávat pozor, abychom si ji nespletli s nějakou jinou, jedovatou.


V lese roste bedle vysoké podobná bedla červenající a ta může u . Není každá bedla jedlá.

Lepiota brunneoin-carnata), bedla chřapáčová. Možná jste o tom už slyšeli, totiž o možné jedovatosti oblíbených bedel. Tato bedla , spíše bedlička, patří mezi drobnější druhy bedel. Uprostřed klobouku má nízký hrbol.


Vlastní klobouček má pokrytý žlutohnědými . A právě tato houba má na svědomí spoustu nepříjemností. Jenže když jdete na houby, chce to přemýšlet. Dokonce i některé druhy bedel vás mohou ohrozit na životě. Existují i další druhy bedel, které mohou být i smrtelně nebezpečné, zejména bedla ostrošupinná a bedla chřapáčová.


Nebezpečné, dokonce smrtelně nebezpečné mohou být i další druhy bedel jako je bedla chrapáčová nebo bedla ostrošupinná. Stejně jako nejedlá bedla . Některé druhy jsou dokonce smrtelně jedovaté – belda ostrošupinatá a bedla chrapáčová. Josserandova (L. josserandii).


Pozor dávejte také na bedle zahradní nebo bedle červenající. Povrch krémový, plstnatý, pokrytý. Desatero pěstování okurek dle Ing.

Musíme jim pomoci - ovíjením kolem provázků nebo naváděním do ok sítí. Pro polní pěstování okurek.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky