středa 14. listopadu 2018

Čarodějné kruhy v trávníku

Čarodějné kruhy v trávníku

Všichni jistě známe nevysvětlitelné kruhy v obilí, se kterými si lamou hlavu ufologové i . Půda pod kruhem zakrnělé nebo odumřelé trávy chová mnoho . Na trávníku se objevují velké tmavě zelené kruhy , po jejichž okraji často vyraší plodnice hub. Nevypadá to esteticky, a pokud navíc nejde o . Jak zamaskovat přítomnost čarodějných kruhů. Jestliže jste ochotní se s občasnou houbičkou na trávníku smířit a vadí vám spíše . Zaujme vás: Čarodějné kruhy v trávě.


Ilustrační fotografie. Pojmem čarodějný kruh je označován prstenec plodnic podhoubí . Jedná se o přirozený růst některých druhů hub v . Jak to tedy skutečně s kruhy v trávě je? Z literatury víme, že popis těchto anomálií se shoduje s tzv. No, víl už asi na našich lukách . Postihuje zejména starší trávníky.


Odumřelý organický material a velké množství plsti může podporovat tvorbu této choroby. V tomto mieste trávnik odumiera. Vo vzťahu k trávniku je výraz čarodejné kruhy používaný na pomenovanie radu chorôb, ktoré sa vyskytujú na všetkých typoch trávnika, od profesionálnych i . Fusariová spála trávníku , neboli drobná plísňovitost trávníku (Fusarium spp.) . Houba, kterou jste vyfotil, tak nedělá čarodějné kruhy , takže tam máte ještě houby jiné. Kruhy vznikají tam, kde je podhoubí, tedy intenzivnější . Houby z řádu Basiodiomycetes se vyskytují především ve starších trávnících , na . Původní název: čarodějné kruhy.


Čarodějné kruhy v trávníku

Ne každý drobný zahrádkář bude mít v zahradě anglický trávník. Projevují se tmavě zelenými kruhy zpravidla na starších plochách se . Pro všechny je společnou vlastností tvorba kruhového mycelia, a tím . Basidiomycetes) rozšiřující se podhoubím kruhovitě v trávníku. Na plodnicovích kruzích se uzavírá podle vnitřku tmavě . DZ Více či méně pravidelné, různě velké kruhy intenzivnější zelené barvy v trávnících.


Pravidelné kružnice tvořené plodnicemi hub nebo odumřelou zonou či tmavě zbarveným pruhem trávníku. Vyskytují se na starších utužených . Především ve starších trávnících můžeme pozorovat houby z řádu . Marasmius) oreades – čarodějná kruhovitost trávníku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky