středa 5. února 2020

Řez třešní

Kondici stromu můžeme zlepšit, ale i zhoršit, řezem. Třešně nemají řez moc rády. Když se udělá v nevhodnou dobu, rány se budou hůře hojit a . Jak prořezávat třešně a višně?


Pro celou skupinu peckovin platí, že řez provádíme na jaře, a to na počátku vegetace. Ideální doba je na začátku .

Autor: Thinkstockphotos. Starší stromy můžeme zmlazovat průřezem až o objemu koruny. Ovšem takto radikálně zasáhneme nejčastěji do velmi starého strom. Stromy by sice plodily, ale kvalita plodů by . Za cca týdny odstraníme zbytek výhonů.


Na stromku tedy zbyde výhonů, které budou tvořit budoucí korunku. Výchovný řez trvá - roky. V tomto videu najdete odpovědi jak na řez letních peckovin. Odpovede ste sa zrejme nedockal preto, lebo stlpovite sa ovocniny (jablone) .

Správný řez třešní je důležitý, aby nám zůstal stromek menšího vzrůstu. Nedávno jsme třešně sklidili a rádi bychom náš strom trochu zmenšili tak, aby bylo snadnější jej česat, ale i aby byla snadnější ochrana plodů . Má-li vyvinutou korunu, není ji třeba pravidelně řezat. Pokud máte na zahradě třešeň, tak jistě. Myslete hlavně na řez větví, které zahušťují . Korunky třešní jsou řidší a plodí na dv.


Zmlazovací řez u třešní nebývá příliš úspěšný. Nicméně když strom dal tak výrazně najevo svou vitalitu, tak by měl dostat šanci. Nejvhodnější období pro řez. Ukázka jarního řezu třešní od založení koruny až po vzrostlý strom.


Při sklizni třešní v létě nezapomínejte na provedení letního řezu, kterým se strom zmladí a odstraní případné suché větve. Materiálu bývá často . Správný a pravidelný řez zaručí, že strom či keř bude zdravý a úroda bohatá. Kdy a jak prořezávat ovocné stromy a keře? Jak se liší řez jabloní od řezu třešní a . Konec července nebo srpen jsou optimálním obdobím pro řez třešní , višní, meruněk, broskví, mirabelek, raných slivoní a dalších peckovin, které .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky