pondělí 5. února 2018

Kostival lékařský listy

Listy z kostivalu lékařského se používají jako přísada do celkové koupele při revmatických bolestech, dně, bolestech kloubů, poruchách překrvení, křečových. Obklady z čerstvých kostivalových listů : Čerstvé listy (mohou být i teplé) umyjeme , na desce rozválíme válečkem na nudle, položíme na bolestivé místo a . Listy jsou umístěny střídavě, mají vejčitě kopinatý až kopinatý tvar, jsou chlupaté. Z rubové strany listů je velmi výrazná žilnatina.


Květy jsou v dvojvijanech, mají . Tato léčivá rostlina.

Nejmladší listy lze použít na špenát, přidat do polévky, jsou velmi chutné. Nať a listy lze také . V minulosti byly listy kostivalu považovány za jedlé. V přírodní medicíně jsou užívané části kořen a list.


Z rostliny se používá především kořen, méně často listy. Symphytum officinale), zevní. Pětičetně souměrné květy vytvářejí v paždí horních listů hustě nahloučené dvojvijany. Plodem kostivalu jsou lesklé tvrdky.


Oddenek je tlustý, černý a bohatě větvený.

Lodyha i listy jsou porostlé štětinatými chlupy . Obklady z listů (čerstvých) kostivalu lékařského : Čerstvé listy umyjeme, na desce válečkem . Listy kostivalu jsou drsné, chlupaté, jsou umístěné střídavě, mají vejčitý až . Trubkovité květy vyrůstají v bohatých vijanech. Barva květů kostivalu je nesmírně proměnlivá podle stanoviště – . Pro konzumaci vybírejte listy nejmladší (nejblíže středové růžici) v délce do cca cm. Nelekejte se, že většina delších listů bude děravých jako . Při údržbě zahrady se jednoduše poseká a listí poslouží pod stromem jako mulč.


Nasekaná kostivalová nať . Bylina chrání sliznice v těle. Sbíraná část: kořen, list. Je výborná k hojení žaludečních vředů, ale . Stonek i listy jsou ochlupené. Jednotlivé květy na jeho vijanech rozkvétají postupně a posléze postupně . Kostival kvete od dubna až do září.


Pro léčebné účinky se používá kořen, někdy i list. Hojení ran zlepšuje takéjablečník obecný, čerstvé listy divizny sáporovité, komonice lékařské, konopí polní, kostival lékařský , plicník lékařský, lnice lékařská , sléz .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky