úterý 10. března 2020

Typy listů

Soubor svazků cévních v listech tvoří žilnatinu neboli nervaturu. Nejpůvodnějším typem je žilnatina vidličnatá, dochovaná u některých kapradin. Typy mohou být dále jemněji členěny, případně kombinovány – jemně, ostře, . Typický plochý lupenitý list (bifaciální) má rozšířenou čepel a zúžený řapík, kterým přisedá ke stonku. Někdy jsou na bázi řapíku párové výrůstky . TYPY LISTŮ = listové formace – v průběhu ontogeneze vyrůstá několik různých typů listů: 1.

DĚLOŽNÍ LISTY (cotyledones) – první listy, . Listová primordia jsou všechna uspořádána podobně, leží na . Podle obrázku A popište příčný řez listu. Nakreslete a popište varianty postavení listů na . Zobrazí druhy rostlin podle tvaru jednoduchého listu. U druhů které mají více . U rodů Drosera (rosnatka) a Drosophyllum (rosnolist) jsou na listech vytvořeny. Dalším typem listů jsou šupiny, které jsou drobné, tenké a často nezelené.


Základna čepele bývá srdčitá, zaokrouhlená, klínovitá, sbíhavá nebo asymetrická.

Okraje listů jsou celokrajné, pilovité, zubaté, vroubkované, . Typy rozšíření listů jednoduchého listu Rostliny dýchají všemi částmi svého těla, tedy i listy. Rostliny při své výživě spotřebovávají oxid uhličitý a do ovzduší . Licuala (např. L. orbicularis a L. cordata), naopak hluboce dělené do úkrojků ( list dlanitosečný) jsou třeba listy druhů z . MORFOLOGIE CÉVNATÝCH ROSTLIN - List.


Typy listů (listové formace, listové proměny):. Kapradiny mají vějířovité listy. Dalšími důležitými částmi listu mohou být palisty a pochva. Základní charakteristika listu- postranní orgán, který se tvoří pouze na stonku- většina listů po. Různé typy žilnatiny listů.


Typy stonků – lodyha (olistěný stonek). Postavení listů na stonku. Pokusem zjistí, že různé typy listů pracují s vodou podobně.


Příprava před lekcí: Vytiskněte každému žákovi pracovní list Připravte si motivační příběh O čtyřlístku. Rozlišujeme dva základní typy listů : a) řapíkaté listy – list tvořen z řapíku a čepele b) přisedlé listy – řapík chybí, čepel přisedá na stonek. Některé listy mají výrazně vyvinutou listovou pochvu (vaginu), což je pro některé druhy charakteristické (1).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky