středa 30. října 2019

List stavba

Kapradiny mají vějířovité listy. Dalšími důležitými částmi listu mohou být palisty a pochva. Různé typy žilnatiny listů.


Základní charakteristika listu- postranní orgán, který se tvoří pouze na stonku- většina listů po. Typy listů – jednoduchý . Pokusem zjistí, že různé typy listů pracují s vodou podobně.

Příprava před lekcí: Vytiskněte každému žákovi pracovní list Připravte si motivační příběh O čtyřlístku. Rozlišujeme dva základní typy listů : a) řapíkaté listy – list tvořen z řapíku a čepele b) přisedlé listy – řapík chybí, čepel přisedá na stonek. Některé listy mají výrazně vyvinutou listovou pochvu (vaginu), což je pro některé druhy charakteristické (1). U rodů Drosera (rosnatka) a Drosophyllum (rosnolist) jsou na listech vytvořeny.


Dalším typem listů jsou šupiny, které jsou drobné, tenké a často nezelené. Základna čepele bývá srdčitá, zaokrouhlená, klínovitá, sbíhavá nebo asymetrická. Okraje listů jsou celokrajné, pilovité, zubaté, vroubkované, . Rostliny při své výživě spotřebovávají oxid uhličitý a do ovzduší . Licuala (např. L. orbicularis a L. cordata), naopak hluboce dělené do úkrojků ( list dlanitosečný) jsou třeba listy druhů z .

MORFOLOGIE CÉVNATÝCH ROSTLIN - List. Postavení listů na stonku. Listy = boční výrůstky stonku, zakládají se exogeně, postranní orgány.


Tento pracovní list lze využít k seznámení s novým učivem, případně jako procvičení či opakování po zvládnutí učební kapitoly . We use cookies to help us provide, protect and improve your experience. By using this site, you consent to this use. We also show targeted advertisements by. Listy jsou zelené (obsahují barvivo - zeleň listovou) a většinou ploché (zachycují tak hodně světla potřebného pro výživu celé rostliny).


Mají různý tvar a velikost. Ve skutečnosti tvoří vázací list (nebo i více) konečné chuti doutníku. Vázací listy pěstované ve stínu budou jemnější, budou mít menší žilkování a měly by být. Břečťan je stálezelená rostlina, kterou člověk běžně míjí. Existuje však mnoho faktů, které jeho “obyčejnost” vyvracejí.


A dva různé druhy listů. Data lze v aplikaci Discoverer zobrazit dvěma různými způsoby: v listu tabulky - viz Listy tabulky. Materiál je určen k výkladu, procvičení a ověření učiva na téma typy listů podle okraje čepele.


Je vhodný i pro samostatnou práci na žákovských zařízeních. Základním typem jsou listy chlapecké, v angličtině popisované jako boy nebo plain.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky