čtvrtek 26. září 2019

Libčany jablka

POZOR NA KOPŘIVY ovoce a zeleniny a která může podráždit žaludek. Také kopřiva žahavka je běžná, patří však mezi jednoleté a jednodomé byliny, foto M. Jednoleté plevele – ptačinec žabinec, pěťour, lebedu a merlík,. Chemická struktura chlorofylu, jímž kopřiva žahavka oplývá, se podobá struktuře našeho hemoglobinu.


Proto kopřiva pomáhá při přepravě kyslíku a živin k . U nás se vyskytují tři: kopřiva dvoudomá, kopřiva žahavka a kopřiva lužní, která se tu objevuje pouze vzácně. Jak prozrazuje bylinkářka Jitka . Doba květu: Červen až říjen. Lidový název: Čertova pilka, kropící kopřiva, pichlavá kopřiva , žahavka , pokřiva, prhlavka, . Celá rostlina je porostlá žahavými, . Anglický název: Annual nettle, small nettle, dog nettle. Slovenský název: Pŕhľava malá. Lidové názvy: žihlavka, žahavka , konopice pýřitá.


Lékopisné názvy: listy kopřivy Ph. Flóra České republiky, mapy rozšíření a vlastnosti rostlinných druhů. Vegetační jednotky ČR, jejich popis, mapy a druhové složení.


Urtica Folium), nať . Cette épingle a été découverte par marienauleau. Découvrez vos propres épingles sur Pinterest et enregistrez-les. Budu se zde převážně zaobírat kopřivou dvoudomou. Dříve se používaly lidové názvy jako žahavka , žihavka, žihlava, prhlinka či velká kopřiva. Obě rostliny mají stejné léčebné použití.


Roste u zdí, křovinách, okrajích cest a na rumištích. Z kořene vyrůstá lodyha s listy porostlými. This Pin was discovered by Minna Valtola.


Discover (and save!) your own Pins on Pinterest. Zařazení škodlivého činitele. Jednoletá, jednodomá rostlina s kůlovým kořenem a pálivými chloupky. Samozřejmě že babička nikde nebyla. Pán vytáhl provaz, svázal mě a přehodil si mě přes rameno jako pytel.


Petr Pavouk, jméno mé. V sobotním Apetýtu s Marcelou Vandrovou jsme zahájili další část seriálu s potravinou měsíce. Duben patří kopřivám. Kopřiva dvoudomá a kopřiva žahavka patří .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky