pondělí 27. srpna 2018

Jak krajet

Při pěstování zeleniny na přirychlování bylinek jsme od listopadu odkázáni na. Tymián neseřezáváme, přesazené rostliny zalejeme a ponecháme venku až do . Obzvláště některé druhy oblíbených bylinek by zimu venku nepřežily. O tom, které bylinky jsou nejméně náročné na pěstování , jsme psali zde. Mrazuvzdorná je petržel, pažitka, tymián , mateřídouška, máta, estragon, .

Patří mezi ně například levandule, tymián , šalvěj, oregano, saturejka. S pěstováním bylin a koření v bytě v zimě to není tak jednoduché, jak by. Bazalka, saturejka, kerblík, máta, meduňka, tymián či oregano jsou . Pro pěstování cíleně vybíráme ty, které voní, protože ty mají nejširší škálu využití. Při dobré izolaci mohou rozvětvenější rostliny rozmarýnu a tymiánu zimu venku přežít, chcete-li ale mít jistotu, raději je přemístěte dovnitř. Tymián můžete pěstovat ze semínek, nebo zvolit mnohem jednodušší metodu.


Tedy v zimě na topení, v létě raději v sušičce.

Tymián nevoní mšici ani jiným škůdcům, jeho pěstování tedy nebývá nijak ohroženo. Komu se daří doma pěstovat bazalku a pažitku, kam s tymiánem na. Jaké byliny a koření v zimě pěstovat. Na zahradě dokáže tymián většinou zimě vzdorovat, což bohužel vždy neplatí o . Kdo nemá u domu ani malou zahrádku, snaží se pěstovat bylinky v květináčích nebo v truhlíkách na balkoně či lodžii.


Problém nastává, když nastane zima. To platí pro zimu stejně jako pro letní období. Některé bylinky se mohou pěstovat dohromady, některé potřebují vlastní prostor.


Tymián obecný (Thymus vulgaris) patří k tradičním bylinkám. Tymián je velmi odolný, proto zvládá být venku i přes zimu. Doma je zvládne pěstovat úplně každý a to po celý rok.


Tymián Anglická zima je drobná odrůda, kterou můžeme pěstovat jak v květináči nebo truhlíku doma, tak na zahrádce v záhonu. Rostlina má tmavě zelené . V zimě ho venku chráníme před vlhkem a mrazem. Sklízí se nať v létě .

Pažitka, oregano, rozmarýn, tymián , bazalka, meduňka, máta a další nevyžadují. Bylinky - pěstují se hojně nejen na zahradě, ale i na balkóně. Máta – nemá ráda sucho, na zimu ji však přemístíme do chladnější místnosti a zálivku. Jde například o mátu, šalvěj, meduňku, tymián či levanduli.


Tento způsob pěstování byl využíván již ve starém Římě. Bylinky vhodné k tomuto způsobu pěstování jsou hlavně: petržel, tymián , majoránka, máta ale i řada . Z citronového tymiánu se zase vaří velmi osvěžující a léčivý čaj. Jak pěstovat bylinky –. Bylinek vhodných k pěstování v bytě přes zimu je víc druhů, příští rok můžete vysadit třeba rozmarýn, tymián nebo kerblík. Tymián : úžasná voňavá rostlinka, které se na zimu hodí do těžších pokrmů. V našich podmínkách však rostlina vymrzá, proto je třeba ho na zimu seříznout a přikrýt chvojím.


Pěstování tymiánu (Thymus vulgaris L) Tymián.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky