pondělí 22. ledna 2018

Hnědnutí listů jahodníku

Choroby drobného a skořápkatého ovoce. Virová strakatost jahodníku – Strawberry mottle virus (SMV). Mám jahody odrůd Ostara a Evie 2. Na více rostlinách jahod mi nyní začaly hnědnout listy od kraje, viz.


Prosím o radu, co hnědnutí mohlo způsobit?

Jahody - hnědnutí listu od okrajů - Poradte. O hnědnutí nic nevím,ale pokud jsou listy šedé,je to plíseň. Není možné že zmrzly ? Bílá skvrnitost jahodníku (mycosphaerella fragariae) Na listech se . Středy zasychají, listy hnědnou a odumírají, nejprve jsou infikovány nejstarší listy.


Nejnáchylnější ze všech odrůd jahodníku je jahodník měsíční. Roztočík saje na listech , to vede k charakteristickému zřasování a krnění listů , které později hnědnou a zasychají. Napadené rostliny jsou celkově zakrnělé a málo .

Typická je kožovitá konzistence, hnědnutí a nepříjemná chuť plodů. Přípravky: Proti hnědnutí listů a bakteriální spále ořešáku: Champion WP, Kuprikol 50. Fakultativní choroby a škůdci: fialová a bílá skvrnitost listů jahodníku , . Obecné zásady ochrany jahodníku před virovými a fytoplazmovými chorobami. Virus okrajového žloutnutí listů jahodníku (Strawberry mild yellow edge virus – SMYEV). Napadá listy , stopky květů, květy a plody.


Na čepelích listů vznikají velké šedohnědé a ohraničené skvrny. Postižené květy hnědnou a zasychají . Nezralé napadené plody hnědnou a zralé napadené plody tmavnou,. Zasažené květy hnědnou a zasychají. Mnohem častější je bílá skvrnitost listů jahodníku. Jejím původcem je houba Mycosphaerella fragariae.


Velmi často se vyskytují na listech jahodníků drobné skvrny s bílým středem a výrazným . Příznakem této choroby jsou bílé – milimetry velké skvrny na listech jahodníku , které se postupně zvětšují. Skvrnitost listů jahodníku. Další české názvy: červená skvrnitost jahodníku.

Střed skvrn později nekrotizuje a hnědne , okraje skvrn nejsou ostře. Při silnějším napadení listy hnědnou a usychají. Dobrý den – na na listech zahradních jahod se objevily hnědé skvrny a to vždy na zubatých koncích listů - jahody jsou na stanovišti třetím rokem, .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky