čtvrtek 6. června 2019

Letní řez třešní

Letní řez třešní

Kondici stromu můžeme zlepšit, ale i zhoršit, řezem. Třešně nemají řez moc rády. Když se udělá v nevhodnou dobu, rány se budou hůře hojit a . Pro celou skupinu peckovin platí, že řez provádíme na jaře, a to na počátku vegetace.


Ideální doba je na začátku kvetení, kdy se nejlépe, a to i . Na jarní období necháme též řez , při kterém by vznikly větší rány – zhruba od tří do šesti centimetrů. TEXT: JAROSLAV KRAUS FOTO: JAROSLAV KRAUS A . Třešeň špatně snáší hluboký řez a obecně není vhodná k přesnému tvarování. Letní ovocné hody: Tipy pro dětskou oslavu i party pro dospělé. Korunky třešní jsou řidší a plodí na dv. Letní řez peckovin je součástí výchovného řezu.


Hodí se však jako doplněk také k udržovacímu řezu starších stromů. Podpoří plodnost, omezí růst. Při sklizni třešní v létě nezapomínejte na provedení letního řezu, kterým se strom zmladí a odstraní případné suché větve. Materiálu bývá často . Všeobecně se ovšem považuje za vhodné u zapěstovaných dřevin provést ještě letní řez , při kterém se odstraňují všechny zbytečné bujné výhony a napadené . V tomto videu najdete odpovědi jak na řez letních peckovin. V tuto dobu probíhá . Důvody, proč k letnímu řezu přistoupit.


Konec července nebo srpen jsou optimálním obdobím pro řez třešní , višní, meruněk, broskví, . U třešní , višní, meruněk a raných slivoní děláme letní řez co nejdříve po sklizni. Není nebezpečí, že by stromy po něm trpěly klejotokem. U ovocných stromů se běžně provádí předjarní řez. U starších stromů je lepší provést řez až za vegetace. Hezky velké, sladké a červené třešně.


A rovnou plné košíky. To je sen každého, kdo pěstuje a zbožňuje třešně. Během vegetace můžeme odstranit konkurenční výhony letním řezem. Výchovný řez višní trvá déle než u třešní , zpravidla asi roky. Zkracují se při něm mírně letorosty prvního a druhého řádu, tedy terminál, kosterní . Nejčastěji zimní řez provádíme v únoru až březnu, ale je možné ho provádět ihned po.


Peckoviny ( třešně , višně, broskvoně, meruňky, slivoně) řežeme zásadně v . Podle ročního období ( letní , zimní). Správný řez třešní je důležitý, aby nám zůstal stromek menšího vzrůstu. Pokud máte na zahradě třešeň , tak jistě. Pravidelným, poměrně hlubokým letním řezem.


Peckoviny obecně, včetně třešní , nesnášejí řez v době vegetačního klidu (podzim,zima), proto je prosvětlujeme . Cílem letního řezu je zvýšení úrodnosti stromů a podpoření. U peckovin se tento řez provádí po sklizni ( třešně ), skořápkoviny se mohou zmlazovat. Jednotlivé ovocné plodiny mají velmi často rozdílné nároky na řez.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky