pondělí 9. dubna 2018

Levandule listy použití

Listy levandule se trhají od jara do podzimu, užití je potom jako koření a to buď čerstvé či sušené. Květenství, ale i celé stonky s květy se trhají . Věděli jste, že silně aromatické nejsou pouze květy, ale také listy této byliny? V současnosti se levandule používá v řadě oblastí.


Kdo by neznal omamnou vůni a jedinečnou barvu levandulí.

Rozšiřte svou zahradu o modrofialové květy a stříbřitě šedé listy. Přeceďte do flakonku od voňavky a můžete používat. Listy má přisedlé, čárkovité, zprvu šedoplstnaté, později zelenavé. Při vnějším použití má nálev z květů bakteriocidní účinek při některých kožních problémech.


K zevnímu použití se doporučuje používat levandulový olej ředěný v poměru 1:10. Květy i listy se používají při vaření a jsou chuťově a vůní blízkými příbuznými . Levandule lékařská a úzkolistá (latinsky lavandula angustifolia).

Ze Středomoří k nám . DIY levandulové pytlíčky po celém bytě. Já třeba dávám proti molům do sušeného ovoce bobkové listy a zatím dobrý. Stonky má levandule dřevnatější, listy přisedlé. Z lékařského hlediska se levandule používá ke zmírnění popálenin, nachlazení, bolesti hlavy . Jestliže chcete levanduli zpracovat, nesmíte se květy moc dlouho kochat.


Zkrátka užití levandule v kuchyni je trochu riskem, ale i vzrušujícím. Zejména u slaných jídel můžeme použít nejen květ, ale i listy , ideálně ve . Lavandula stoechas Růst: velká, trsnatě rostoucí List : podobný levanduli lékařské. Použití : listyjako koření, květy vhodné do čajových směsí . Zatímco se levandule luhuje, můžeme ji použít i pro napářku obličeje. K masitým pokrmům se hodí i pikantní listy levandule , samotné květy . A protože se dnes již levandule používá pro mnohé další účely,.


Listy rostou v opačných párech podél větve a jsou pokryté jemnými chlupy. Jak můžeme levanduli pro zdraví a blaho našeho těla a duše použít ?

Listy můžeme sbírat od jara do podzimu, čerstvé i sušené se v domácích podmínkách. Rozhodnete-li se používat levanduli v kuchyni, vyhněte se přímému kuchyňskému. Mladé listy nebo výhonky levandule použijeme jako koření na maso.


Pěstování levandule není věda. Detailní článek o množení levandule , stříhání, použití levandule v kuchyni, účinky levandule.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky