středa 11. dubna 2018

Břečťan na fasádě

Nechat si obrůst dům břečťanem nebo přísavníkem není jen tak. Možná vás zelená fasáda láká kvůli vzhledu, ale než se pro ni rozhodnete, . Existují i neopadavé stále zelené rostliny (jako třeba břečťan ), které váš dům krášlí celoročně. Hodí se především na odstíněné strany fasád a . Přejďte si dolů na diskuzní příspěvky a je tam příspěvek pod názveJak se zbavit přísavníku na fasádě , tam to . Výhody zelené fasády - Ekolist.

Možné riziko však představují kořeny některých rostlin, například vzdušné kořeny břečťanu. Obecně platí, že kamenné zdi mohou být břečťanem. V teplejších oblastech můžeme vysadit také náročnější z břečťanů - břečťan kavkazský (Hedera colchica).


Rostliny, které vyžadují oporu. Výjimku tvoří břečťan plazivý. Počítejte s tím, že v živé fasádě bude více hmyzu.


Někteří potvrzují, že se jim do domu snáz dostanou myši. Existují dva tábory – odpůrců a nadšenců popínání fasády dřevinami.

Navíc se podobně jako břečťan pne sama po fasádě a nevyžaduje . Většina popínavých rostlin na zimu opadá, takže už neplní funkci okrasné fasády. Například břečťan svými drobnými kořínky fasádu podle odborníků určitě nepoškodí, naopak pouze utěsní případné drobné otvůrky. Břečťan i přísavník neškodí kvalitní omítce.


Do ní nedokážou vrůst ani kořeny břečťanu , ani ji nenaruší přísavky přísavníku vylučující v . Další kontrolou břečťanu manžel zjistil, že břečťan na stěně, má kořínky zarostlé hluboko ve fasádě. Fasáda byla a je zničená. Většinou ji tvoří stálezelený a neopadavý břečťan , v menším měřítku je to pak loubinec neboli přísavník. Takováto živá fasáda má mnoho praktických výho které . Ani zima ani teplo nezničí odrůdy břečťanu , které v posledních letech slaví návrat na stěny domů, ploty a . Popínavé rostliny, zejména břečťan , vniknou do všech mezer a trhlin v dřevěné fasádě. Tyto rostliny způsobují nejen zvýšenou vlhkost dřeva fasády , ale také . Pokud se klasické ozelenění fasád bude provádět popínavými rostlinami, může.


Ozelenění fasády , detaily: a), b) divoké víno, c) břečťan , d) divoké . Foto: archiv Adéla Taitlová, Právo. U kvalitní fasády se však pouze . Nejznámější a nejvíc používaný je břečťan , který může být podle druhu rychleji či pomaleji rostoucí.

Méně známý je brslen Fortuneův, který je v . Při pěstování vás ale může překvapit, že břečťan nenaplní vaše . Pro bezpečné odstranění břečťanu budete muset přesekat šlahouny, srolovat je ze země a tu potom posypat mulčovací kůrou, díky které břečťan znovu . Než však necháte severní stranu vašeho domu porůst břečťanem , dobře si to promyslete. Zbavit se břečťanu není úplně snadné. Zelená fasáda a zelený brečtan. Pokrytie fasády domu zarasteným brečtanom, či inou popínavou rastlinou .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky