pondělí 18. prosince 2017

Kostival pěstování

Oddenek je tlustý, černý a bohatě větvený. Lodyha i listy jsou porostlé štětinatými chlupy. Stonek i listy jsou ochlupené.


Jednotlivé květy na jeho vijanech rozkvétají postupně a posléze postupně . Kostival kvete od dubna až do září. Pro léčebné účinky se používá kořen, někdy i list.

Hojení ran zlepšuje takéjablečník obecný, čerstvé listy divizny sáporovité, komonice lékařské, konopí polní, kostival lékařský , plicník lékařský, lnice lékařská , sléz . Listy z kostivalu lékařského se používají jako přísada do celkové koupele při revmatických . Pětičetně souměrné květy vytvářejí v paždí horních listů hustě nahloučené dvojvijany. Plodem kostivalu jsou lesklé tvrdky. Obklady z listů (čerstvých) kostivalu lékařského : Čerstvé listy umyjeme, na desce válečkem . Listy kostivalu jsou drsné, chlupaté, jsou umístěné střídavě, mají vejčitý až . Trubkovité květy vyrůstají v bohatých vijanech. Barva květů kostivalu je nesmírně proměnlivá podle stanoviště – .

Pro konzumaci vybírejte listy nejmladší (nejblíže středové růžici) v délce do cca cm. Symphytum officinale. Nelekejte se, že většina delších listů bude děravých jako . Při údržbě zahrady se jednoduše poseká a listí poslouží pod stromem jako mulč. Nať kostivalu lze použít jako urychlovač kompostu.


Nasekaná kostivalová nať . Sbíraná část: kořen, list. Bylina chrání sliznice v těle. Je výborná k hojení žaludečních vředů, ale . Mlade listy kostivalu se mohou obalit v testicku (vejce, mouka, voda) a. Zábaly list nebo kořen?


Květy bývají většinou hustě . Listy jsou kopinaté celokrajné nebo řídce . I proto si bylinka vysloužila své zařazení do čeledi . Práce se dále zabývala jarovizací, velikostí listů kostivalu, růstem a. K léčebným účelům se sbírá kořen a list kostivalu lékařského. Extrakt z listů kostivalu lékařského byl ve různých formách pro vnější užití (gel, roztok, emulze ) .

Z této rostliny se sbírají listy a kořen. Je to vytrvalá, chlupatá bylina, vysoká až 1cm. Barva jeho květů je modrofialová, vzácně někdy i bílá či růžová.


Roste na vlhčích místech bohatých na živiny. Má kopinaté ochlupené listy s žebrováním. Listy a hlavně kvetoucí vrcholky kostivalu .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky