úterý 11. prosince 2018

Bonsai jak začít

Popíjať - x denne. Mnoho druhů rostlin je v kritickém ohrožení, některé se však umí adaptovat. Příkladem může být mateřídouška , která díky drobným lístkům . V ČR nejhojnější druh mateřídoušky , po celém území roste roztroušeně až hojně, pouze na jižní Moravě roste méně, všude jinde od nížin až do . Jde o odlišné druhy , oleje mají poněkud odlišné účinky a použití, éterický . Pokud se zajímáte o druhy mateřídoušky , které rostou v Česku, výběr je docela široký. Thymus alpestris × Th. Ve vyšších polohách roste například mateřídouška.


Mateřídoušky jsou nízké nízké keříky nebo vytrvalé byliny, které jsou silně. Je velice voňavou i dekorativní bylinkou, kterou stojí za to pěstovat. V květeně České republiky je zastoupeno druhů mateřídoušek.


Do druhého roku už krásně obrazí a bude se plazit do šířky a tvořit okrasný polštář. Mateřídouška obecná roste na slunečných stráních, kolem pěšinek, při okrajích lesů a . Stejně jako tymián po 3-letech „stárne“ a zůstává po ní dřevnatá báze, tak . Droga má příjemnou aromatickou vůni a kořenitou, . Pro bylinářskou potřebu ale naštěstí nemusíme mezi jednotlivými druhy , poddruhy, odrůdami a varietami rozlišovat. Různé druhy mateřídoušek obsahují sice proměnlivé množství účinných silicí, to je ale řízeno spíše lokalitou, kde rostou, než konkrétním druhem. Složení silic je závislé na druhu i místě původu, byliny z chladnějších . Najdeme mezi nimi i tu, které se řídá mateřídouška obecná, ještě častěji . Všechny u nás rostoucí druhy mateřídoušek jsou si velmi podobné a navíc často dochází k jejich vzájemnému křížení, takže přesné určení druhu bývá někdy . U nás roste několik druhů mateřídoušek , jsou velmi podobné vzhledově a mají stejné účinky.


Pro léčebné účinky se sbírá nať všech druhů mateřídoušky. Roste na suchých stráních, mezích a loukách, . S tymiánem obecným má mnoho společného, . U nás nejobvyklejší druhy tymiánů a mateřídoušek. To, které druhy právě kvetou, určuje v daném období barevné. Druhou květinou , jejíž návrat vědci zaznamenali, je mateřídouška vejčitá. V aromaterapii se hojně využívají základní druhy mateřídoušek a tymiánů, čeština je složitější, ale v angličtině se všechny jednoduše jmenují . Jednotlivé druhy si jsou totiž velmi podobné a navíc se ještě vzájemně kříží.


Z našich sedmi druhů je nejhojnější mateřídouška vejčitá. S ostatními mateřídouškami . Doba čtení: minuty. Od května do srpna září mateřídouška fialovými až růžovými barvami květů.


Jak si mateřídoušku vypěstovat. Veškeré druhy mateřídoušek , které se u nás vyskytují, se často kříží a jsou si velmi podobné, tudíž je někdy obtížné přesně určit konkrétní druh. Druhý den výluh přes plátno scedíme, květy vymačkáme.


V České republice se nachází sedm druhů této rostlinky, jinak je jejím domovem takřka celá Evropa.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky