pondělí 10. prosince 2018

Pěstování tymiánu v zimě

I v zimě můžete pěstovat bylinky. Jedná se zejména o petržel, pažitku, tymián , mátu, estragon, šalvěj, yzop, meduňku, saturejku, oregano, . Na parapetu můžete přes zimu pěstovat i další bylinky, například tymián nebo rozmarýn. Pokud jste si nepořídili mrazuvzdorný rozmarýn . Existuje mnoho odrůd tymiánu , pro pěstování vybíráme ty, které voní.

Tymián obecný (Thymus vulgaris) je základním druhem této byliny pro . Máta peprná se dá pěstovat ze semínek, ale ještě lépe to jde ze sazeniček. Potřebuje hlavně vodu, proto je důležité ji často zalévat, ale pozor, . Které byliny vydrží zimu venku a které je v zimě třeba pěstovat v interiéru v. Jak pěstovat bylinky: Tymián , rozmarýn a koriandr. Pak by měl vydržet, na rozdíl od koriandru, bez potíží i přes zimu.


Doma v truhlíku se dá . Tymián Anglická zima je bylinka s výraznou vůní.

Používá se v kuchyni hlavně do omáček a polévek. Tuto rostlinku můžete pěstovat jak v květináči, tak i na . Připravte si bylinky pro pěstování přes zimu doma. Toto jsou bylinky, které jsou schopny přezimovat na zahradě venku. Následující bylinky přežijí bez úhony zimu.


Jaké byliny a koření v zimě pěstovat. Bazalka, saturejka, kerblík, máta, meduňka, tymián , rozmarýn, šalvěj či oregano jsou byliny, kterým se na . PĚSTOVÁNÍ — Tymián můžeme vyset na jaře a umístit na okenní parapet. Na zahradě dokáže tymián většinou zimě vzdorovat, což bohužel vždy neplatí o . Kdo nemá u domu ani malou zahrádku, snaží se pěstovat bylinky v květináčích nebo v truhlíkách na balkoně či lodžii. Problém nastává, když nastane zima.


To platí pro zimu stejně jako pro letní období. Některé bylinky se mohou pěstovat dohromady, některé potřebují vlastní prostor. Tymián je velmi odolný, proto zvládá být venku i přes zimu.


Rostlina má tmavě zelené . V zimě ho venku chráníme před vlhkem a mrazem.

Sklízí se nať v létě . Pažitka, oregano, rozmarýn, tymián , bazalka, meduňka, máta a další nevyžadují. Bylinky - pěstují se hojně nejen na zahradě, ale i na balkóně. Máta – nemá ráda sucho, na zimu ji však přemístíme do chladnější místnosti a zálivku. Jde například o mátu, šalvěj, meduňku, tymián či levanduli.


Tento způsob pěstování byl využíván již ve starém Římě. Bylinky vhodné k tomuto způsobu pěstování jsou hlavně: petržel, tymián , majoránka, máta ale i řada . Z citronového tymiánu se zase vaří velmi osvěžující a léčivý čaj. Bylinek vhodných k pěstování v bytě přes zimu je víc druhů, příští rok můžete vysadit třeba rozmarýn, tymián nebo kerblík.


Tymián : úžasná voňavá rostlinka, které se na zimu hodí do těžších pokrmů. V našich podmínkách však rostlina vymrzá, proto je třeba ho na zimu seříznout a přikrýt chvojím. Pěstování tymiánu (Thymus vulgaris L) Tymián.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky