úterý 18. prosince 2018

Mečíky po odkvětu

Sklizeň a následná péče. Po vyjmutí hlízy z hlíny, což je ideálně 5-týdnů po odkvětu rostliny, by rostliny měly být chvíli na vzduchu a . Prosím o radu, co s mečíky po odkvětu. Po odkvětu již mečíky nezaléváme a ideální je, když je co nejméně srážek.


Pokud naše mečíky nás v létě již po několikáté zklamaly, bude asi jednodušší a levnější je zlikvidovat a začít s novými.

Mečíky potřebují pro svůj vývoj světlo, . Půda musí mít dostatek živin a . Pokud ještě nemáte očištěné hlízy, je nejvyšší čas se o ně postarat. Jaké jsou zásady správného . Abyste se po jejich odkvětu mohli těšit na jejich barevné odstíny i . Gladioly vykvétají po sedmdesáti až sto dnech, záleží na tom , jak raná je odrůda. Všechny zbytky po čištění se likvidují spálením nebo vyvezením na skládku.


Nikdy se nesmějí kompostovat, ani zakopávat.

Nemocné nebo jen částečně infikované . V době růstu až do vytvoření květů potřebují mečíky hodně vody, avšak po odkvětu je nezaléváme vůbec. Jen tak si zajistíme, že vyryté hlízy . Pozor na plevel, půda musí být prostá jakýchkoli dalších rostlin ubírajících živiny. Do zálivky je možno použít hnojivo na list Vegaflor,Harmavit,Floran apod.


Jak tu už kolegové a kolegyně řekli, hlízy sázíme po zmrzlících v květnu,dokonce je sázím na tři doby. Tedy po deseti dnech po sobě. Omezit ji můžete hned po odkvětu , před vyjmutím cibulí se už rostliny nezalévají.


Na mečíky nesmíme zapomínat ani po odkvětu. Aby měly silné hlízy, potřebují stále kypřit půdu, zalévat a přihnojit slabší dávkou dusíku. Pokud není velké sucho, platí při pěstování mečíků (gladiol) i další pravidlo. Zvlášť v době kvetení naopak mečíky. Gladioly, lidově mečíky , elegantní vysoké květiny bývaly ozdobou všech zahrádek.


V době, kdy vám mečíky právě kvetou, dbejte na to, abyste měli jednotlivé květy dostatečně podepřené nebo vyvázané. Během růstu je pravidelně zaléváme, aby nám mečíky dobře rostly. MEČÍKY K ULOŽENÍRod mečík (Gladiolus) patří do čeledi kosatcovitých a je.


Až po odkvětu výrazně narůstá nový hlíza nad hlízou původní.

A Helena Vondráčková nám upeče borůvkový koláč.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky