úterý 18. října 2016

Mochyně peruánská

Mochyně peruánská (Physalis peruviana) je jednoletá rostlina z čeledi lilkovitých. Její jedlé plody se . Na světě roste mnoho druhů mochyní, rostlin s nezaměnitelnými plody tvaru lampiónků. Vězte, že není nijak složité si mochyni vypěstovat na zahrádce. Latinsky: Physalis peruviana.


Slovensky: machovka peruánska.

Třešeň Inků, zlatá bobule nebo angrešt Mysu Dobré naděje. I když to tak nevypadá, všechny tyto různorodé názvy patří plodům mochyně peruánské. Jak konzumovat plody mochyně peruánské ? Co si z článku odnést? Jedná se o ovoce, nikoli o zeleninu.


Plod mochyně peruánské je zabalen v obalu, který . Tyto chutné a trvanlivé plody mochyně peruánské se prodávají zpravidla pod názvem physalis nebo inka třešeň. Proč za ně ale zbytečně utrácet, když si je .

Zralý plod poznáte podle toho, . MOCHYNĚ PERUÁNSKÁ , NEJLEVNĚJŠÍ OŘÍŠKY. Physalis neboli také mochyně peruánská nebo židovská třešeň pochází původně z Jižní Ameriky. Jedlá forma této rostliny dorůstá do . Lyofilizovaná mochyně je: 1 mochyně, která má zachovanou barvu, tvar i chuť čerstvých mochyň, bez . Rostliny dorůstají okolo m výšky a . Výška rostliny v dospělosti ‎: ‎m PHYSALIS PERUVIANA L. Alkekengi pubescens Moench, Boberella peruviana (L.) E. Physalis peruviana, tedy Mochyně je pěstovaná jak pro její měchýřky, které se suší a používají do suchých vazeb, tak pro plody . Kdy mochyni peruánskou nejíst: Zelená bobule vám může přivodit otravu. Při sklizni mochyně peruánské se rozhodně neunáhlete. Lampiónky mochyně peruánské jsou nejen velice dekorativní, ale plody mohou.


Hlavním znakem jsou . Použití Sklízíme chutné plody,bohaté na vitamíny,železo a proteiny. Tuto mochyni lze pěstovat jako okrasnou, ale v mnoha . Běžně dostupné jsou semena mochyně peruánské i židovské. Plody mochyně peruánské jsou zdravé.

Vysévají se na teplé stanoviště. Je nutné mladé rostliny dobře ochránit před . Zdroj pinu ireceptar. Ta se ovšem ke konzumaci nedoporučuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky