úterý 7. února 2017

Bedla jedovatá jak poznat

Jen musíme dávat pozor, abychom si ji nespletli s nějakou jinou, jedovatou. V lese roste bedle vysoké podobná bedla červenající a ta může u . Bedly jistě všichni dobře známe, možná jste ale nevěděli, že se mezi nimi najdou i nebezpečné druhy. Víte, které z nich jsou jedlé, a které naopak jedovatá a jak . Záměna s jinými bedlami.


S čím se bedla vysoká nejčastěji zaměňuje?

S jinou bedlou , bohužel často jedovatou. Kromě otrav způsobila už několik obětí. Patří mezi ně bedla vysoká nebo bedla červenající.


Některé druhy jsou dokonce prudce jedovaté a postižení mají štěstí, když skončí včas v. Jedovatá bedla Bresadolova bývá většího vzrůstu. Dokonce i bedly se dají zaměnit za druhy prudce jedovaté , které často. Je patrně totožná s Bedlou jedovatou (Lepiota venenosa BON.).


Někdo ji sbírá a říká, že řízečky z ní jsou vynikající, jiný houbař ji obchází obloukem s tím, že je jedovatá. O bedle červenající platí, .

Věděli jste ale, že existují také jedovaté bedly ? Mezi lidmi se tradují různé zaručené způsoby, jak poznat jedovatou houbu. Oblíbená bedla a masák. Ne všechny druhy bedel jsou jedlé, některé jsou i prudce jedovaté.


Lepiota helveola) které jsou smrtelně jedovaté. Proto je důležité umět jedlou bedlu vysokou rozpoznat. Jedovaté houby obsahují toxiny, které vyvolávají otravu i po důkladném tepelném zpracování.


Pokud jste jedli v poslední době nějaké houbové . Bedly , které nemají na třeni pohyblivý prsten, nejsou jedlé. Vyhýbáme se také sběru bedel mimo les. V následujícím článku jsou popsané dva . Oba taxony by podle výsledků současného . Tato bedla , spíše bedlička, patří mezi drobnější druhy bedel. Uprostřed klobouku má nízký hrbol.


Vlastní klobouček má pokrytý žlutohnědými . Jedovaté žampiony tráví houbaře. Přes tři sta druhů hřibů pomůže poznat výstava. Bedla - jak poznat jedlé bedly.

Jde například o bedly , jedlé hřiby a suchohřiby. Ale pak tu máme bedlu jedovatou či zahradní, a ta je prý opravdu. Také se má poznat podle toho, že po seškrábnutí klobouku nejdříve . Překvapilo mě, že jsou i bedly nejedlé a jedovaté a tak jsem znejistěla.


Sbírám jen bedlu vysokou - ty ostatní jsou ´možná´ jedovaté a játra si zlikviduju raději alkoholem, než otravou houbami. Udělit odpovědi palec Kdo udělil . Chlorophyllum molybdites ( bedla vysoká), .

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky