Glykoalkaloidy jsou přirozeně se vyskytující složky rostlin z čeledi lilkovitých, jako jsou brambory. Vyskytují se zejména v zelených, klíčících a . Vyšší teploty vedou k předčasnému klíčení brambor , které je doprovázeno zvyšováním obsahu jedovatého. U brambor zelených či klíčících Vám už chuťové hledisko bráni jíst je se šlupkou. Brambory patří mezi lilkovité rostliny, které obsahují jedovatou látku solanin,.
Klíčící brambory však obsahují jedovatý solanin.
Proto je nevařte ve slupce, ale oloupejte je a místa s klíčky vykrajujte. Mohou obsahovat solanin, jedovatý alkaloid. Proti klíčení brambor pomáhá malý pytlíček naplněný kmínovou směsí, který je uvnitř ZEMBAGu . Pokud by byly syrové brambory jedovaté , tak jsem již minimálně let mrtvý. Riziko je jen u zelených nedozrátých respektive klíčících brambor , kde je hladina.
Obsahují obranné jedovaté látky vůči predátorům. Skladovat dnes brambory na balkoně nebo ve sklepě nemusíme, celoročně si je můžeme koupit v obchodě. Klíčení lze oddálit skladováním hlíz brambor za nižších teplot.
Syrové brambory léčí, zelené jsou jedovaté.